Yıllar önce, özellikle üretim işletmelerinin malzeme ihtiyaç planlaması problemlerini çözmek için başlattığı arayışlar planlama yazılımlarının başlangıcı olmuştu. Bu konuda gelen talepler doğal olarak buna çözüm üreten yazılımlarında kısa süre içerisinde ortaya çıkmasına neden oldu. Ve bu yazılımlar hızla gelişerek önce MRP daha sonraki geliştirmelerle MRP II ve Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) isimlerini aldılar. Özellikle imalat endüstrisindeki firmalar için bu yazılımlar belli bir noktaya kadar hem üretim hem de planlama kaynaklı birçok sorunu çözdü ve işletmeleri geliştirdi. Eskiye göre daha sistematik ve disiplinli çalışmaya başlayan firmalar da beklentilerini çok geçmeden bir adım öteye taşımak istediler ve üretim kaynaklarını daha verimli kullanarak kapasite kullanımlarını optimize etmeye çalıştılar. Ancak çeşitli nedenlerden ötürü klasik planlama problemleri arasında çözülmesi en zor fakat sağladığı katma değer en fazla olan planlama optimizasyonu hala ulaşılması ve uygulanması zor bir hedef olarak kaldı.
Bunun pek çok nedeni olmakla beraber Sonlu Kapasite Planlama (CBS) uygulamalarının başarılı olmasındaki en kritik nokta işletmedeki tüm departmanların entegrasyonu ve kullanılacak yazılımın kabiliyeti olmuştur. Çünkü Sonlu Kapasite Planlama (CBS) uygulaması yazılımları kaynakların optimizasyonunu yapabilmek için satın alma, stok-depo, üretim, planlama, satış, bakım vb. diğer departmanlardan ya da süreçlerden eş zamanlı ve sürekli bir veri akışına ihtiyaç duyar. IFS Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), bünyesinde bulundurduğu Sonlu Kapasite Planlama (CBS) modülü (CBS - Constraint Based Schedule) işletmelere bu alanda oldukça kapsamlı ve uygulanabilir bir çözüm sunmaktadır.
IFS Applications, IFS 8 versiyonu ile beraber daha da gelişen Sonlu Kapasite Planlama (CBS) modülü ile diğer tüm modüllerle tam entegre ve eş zamanlı çalışarak işletmenin üretim kaynaklarının optimizasyonunu yapabileceğiniz bir platform sunmaktadır.
Bu platform sadece üretim planlamanın kapasite optimizasyon ihtiyacına cevap vermekle kalmayıp, satış, satınalma, bakım ve diğer departmanların üretim ve planlamadan beklediği cevapları da sistem üzerinden almalarını sağlamaktadır. Örneğin satış departmanı daha sipariş girişi sırasında, üretimin mevcut kapasitesi ve iş yüküne göre sistem üzerinden girdiği sipariş için teslim tarihi alabilmektedir. İstenirse üretim planına hemen dahil olmayacak satış siparişleri için üretim kapasitesi üzerinde rezervasyonlar dahi oluşturabilmektedir. Bu sayede bir sonraki satış siparişi için teslim tarihi hesaplaması yapılırken, IFS Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Sonlu Kapasite Çizelgeleme (CBS) çözümü kesinleşmeyen ancak kapasite rezervasyonu yapılan önceki siparişleri de dikkate alarak termin tarihi vermektedir.
IFS Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Sonlu Kapasite Planlama (CBS) çözümü bu hesaplamayı yaparken, üretim kapasitesini çok boyutlu kısıtlara dayanarak optimize eder. Bu, sadece çalışma takvimine ve saatlerine göre yapılan bir optimizasyondan çok daha fazlası anlamına gelmektedir. Hesaplama sırasında IFS Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Sonlu Kapasite Planlama (CBS) çözümü, sistemde sonlu kapasite hesaplaması için parametrik olarak tanımlanabilen ve aşağıda listelenen tüm kısıtları dikkate alır.
• İş Merkezleri Kapasitesi
• Üretim Araçları (Kalıp, Aparat vb.) Kapasitesi
• İşçilik Sınıfları Kapasitesi
• Çalışma Takvimleri
• Fiili Üretim Raporlamaları
• Bakım Modülü Arıza ve Planlı Bakım Kayıtları
• Malzeme ve Hammadde Stokları
• Tezgah Hazırlık (Set-Up) Süreleri
Bugünden başlayarak bir yazı dizisi şeklinde IFS Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Sonlu Kapasite Planlama (CBS) çözümü özelliklerini sizlerle paylaşıyor olacağız. Operasyon zamanlarının ve çalışma takvimlerinin dikkate alınarak sonlu kapasite planlamasının nasıl yapıldığını anlatacağımız bir sonraki yazımızda buluşmak üzere.
İşletmeniz için en yaratıcı çözümleri sunuyoruz.
Bizi Arayın: (0216) 807 04 07